№5600

01.07.2021 Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу проєкт закону №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", яким зокрема запроваджується акцизний податок для виробників електроенергії з відновлюваних джерел у розмірі 3,2%.

Раніше, прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджував, що нововведення будуть стосуватись тільки великого бізнесу і не стосуються загальнодержавних податків для людей, а також малого і середнього бизнесу.

Введення «зеленого» акцизу перекреслело всі обіцянка Укряду.

Також,  акцизний податок  суперечить Меморандуму з Урядом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблем у галузі, який був підписаний 10.06.2020

Зокрема, у Меморандумі було прописано, що податковий режим НЕ БУДЕ переглядатися в сторону збільшення для інвесторів у ВДЕ. І знову порушення домовленостей!

Представники Української вітроенергетичної асоціації, Європейсько-українського енергетичного агентства та Української асоціації відновлюваної енергетики назвали ризикованим встановлення акцизу для зеленої енергетики і підписали спільний лист до керівництва Верховної ради, профільних парламентських комітетів, до Міністерств фінансів та енергетики